Cüce Gurami ve Bal Gurami

Cüce Gurami ve Bal Gurami

cüce%20gurami%20iyi%20bir%20orta%20alan%20balığıdırCüce Gurami en sevdiğim tropikal balıklardan biridir. Küçük boyutları (en fazla 5 cm), parlak renkleri ve cana yakın mizaçları onları orta büyüklükteki karma (community) tanklar için ideal boyuttaki orta bölge balığı yapar. Çok şey istemeyen bakım gereklilikleri cüce guramilerden hoşlanmak için başka bir sebeptir. Neredeyse sunulan her tür yemi yiyeceklerdir ve geniş bir sertlik ve pH aralığında yaşayacaklardır. Renkleri akılları baştan alır, canlı ve parlak mavi, kırmızı ve neredeyse mavi-kırmızı arasındaki her renk. Cüce ve bal guramilerin renkliliklerinden dolayı tuzlu su balıkları için gereksiz para ödendiğini düşünüyorum. Bu küçük guramiler aynı zamanda da kendi kişiliklerine sahiplerdir. Bu balıklar hakkındaki diğer hoş şey de onların atmosferik soluma yapmalarına olanak tanıyan labirent adı verilen organlara sahip olmalarıdır. Eğer gerçekten şanslıysanız, cüce guraminizin suyu havaya doğru fışkırtarak bunu beklemeyen bir sineği suya düşürdüğünü bile görebilirsiniz! Gerçekten harika balıklar ve neredeyse her akvaryumcuda bulunabilirler.

Colisa cinsinin dört türü vardır. bunlar, cüce gurami (Colisa laila), bal gurami (Colisa chuna), bantlı gurami (Colisa fasciata) ve kalın dudaklı gurami (Colisa labiosa) dır. Bantlı gurami ve kalın dudaklı gurami bu makalenin eğileceği konunun dışındadır.

Cüce gurami (Colisa laila) ilk olarak Trichopodus lalius sınıflandırmasıya Ganj Balıkları olarak tanımlanmıştır. Bilinen eş isimleri, Colisa unicolor, Trichogaster lalius, Trichogaster unicolor ve Colisa cotra’dır. Cüce guramiler ilk olarak 1875’de ve ardından 1903’de Paris’e götürülmüştür. Bilinen birçok çeşidi ve renk varyasyonları vardır.

Mavi cüce gurami çeşidi ilk olarak 1979’da ortaya konmuştur ve bu cüce gurami parlak kırmızı hatlarıyla açık mavi bir bedene sahiptir. Birçok akvaryumcuda bu guramiler barut mavisi cüce gurami ismi altında satılmaktadır. Neon cüce gurami ilk olarak 1980 yılında ortaya konmuştur, mavi cüce guramiye çok benzese de mavisi ve kırmızı hatları çok daha parlaktır. Gökkuşağı gurami 1981 yılında takdim edilmiştir; kafası, göğsü ve sırt (dorsal) yüzgeçinin ön kısmının parlak mavi olmasına karşın turuncu-kırmızı vücudu ve kuyruğu vardır. Dişiler flu renklerle parlarlar ve kuyruğun başlangıç noktasında koyu bir nokta vardır, ayırt edici başka özellikleri yoktur. Singapurlu yetiştirici ve ithalatçı Tan Guk Eng 1978 yılında kırmızı cüce guramiyi takdim etmiştir. Bu balık gökkuşağı cüce guramiye çok benzer ancak kafa ve boyun bölgesi mavi renk yerine açık sarıya kaçan gri rengindedir ve sırt yüzgeçi çoğunlukla parlak mavidir.

Bal gurami (Colisa chuna) ilk olarak Ganj Nehrinde ve Kollarında Bulunan Balıklar Hakkında Rapor [adlı eserde (?)] tanımlanmıştır. Önceleri erkekler C. Chuna, dişiler C. Sota olarak listelenmiştir. Bilinen eş isimler: Trichopodus chuna, Trichogaster chuna, T. Sota ve daha önce bahsedilen C. Sota’dır.

Bal gurami ve cüce gurami arasında birçok farklılık vardır. Bal guramilerin farklı renk desenleri ve sırt ve anal yüzgeçlerinde daha fazla ışını vardır. bu farklılıklar C. Chuna’ya Colisa cinsi içerisinde özel bir konum vermiştir. Erkeklerin gövdesi kızılımsı kahverengi ve sırt yüzgeçi sarıyken, boynu ve karnı mavi-siyahtır. Gözden kuyruğun başlangıç noktasına dek uzanan uzunlamasına bir çizgiyle beraber dişilerin gövdesi basit şatafatsız hardal rengidir. Dişilerin gövdesi ayrıca erkeklere göre ortada daha semizdir (tombulca). Erkekler strese girebilir ve dişi renklerine girebilir.

Doğal ortamda, cüce guramiler su baskınına maruz kalan düz bölgelerde bulunabilir –Hindistan’ın sığ, yabani otlarla sarılı sularında. Türbülans üzerindeki sakin suları tercih ederler. Kendi yaşam alanları konusunda çok korumacı olabilirler, özellikle de çiftleşme döneminde. Sık biçimde bitkilendirilmiş olan ve köpük yuvalarını tutturabilecekleri yüzen bitkilere de sahip tankları tercih ederler. Kendi bölgelerini kurmalarına olanak tanıtacak kadar alanı olan bir tanka sahip olduğunuz sürece birden fazla cüce guramiye veya bal guramiye bakabilirsiniz. Çiftleşme / yumurta dökme dönemi süresince eğer erkekleri ve dişileri aynı tankta tutuyorsanız tank içerisindeki huzuru korumak çok zor olacaktır. bu dönem boyunca erkek çok bölgeci olacaktır, hatta boyut olarak kendisinden büyük olan tank arkadaşlarını öldürebildikleri de bilinmektedir. Cüce ve bal guramiler pH olarak 7.0-8.0 aralığını ve 23-26 C dereceyi tercih ederler. Zamanlarının çoğunu akvaryumun orta ve yukarı bölümlerinde geçirirler.

Çoğu tetra, plati, kılıçkuyruk, botia türleri ve çöpçüler harika tank arkadaşlarıdır. Tetrazonlar ve büyük daniolar gibi çok aktif balıklar onları strese sokabilir. Cüce guramilerin yanına çiklitleri koymak hiç de bilgece olmayacaktır çünkü anlaşamayacaklardır. Genel olarak onların yanına barışçıl karma akvaryum balıkları koyarsanız çok daha iyi olacaktır. guramiler diğer balıkları yalnız bırakma ve sadece kendilerine bakma eğilimindedirler.

cüce%20guraminin%20köpük%20yuvası
Bu balıkların çiftleşmesini izlemek gerçekten harikadır. Erkek renk olarak koyulaşacak ve su yüzeyine yüzen bitkiler etrafına köpükten bir yuva yapacaktır. Çiftleşme süresince guramiler çok az türbülanslı sakin bir yüzeyi gereksinirler, bu köpük yuvanın dağılmaması içindir. 35 lt lik bir tank çiftleşme / yumurta dökme için güzel olacaktır ancak bazı akvaryum severler 15 lt lik tankları da kullanmaktadır. Kapak dışarıdaki hava ısısını ve su ısısını birbirine yakın tutmaya yardımcı olacaktır. Eğer dışarıdaki hava çok soğuksa, labirent organı normal olarak işlemeyecek ve gelişmeyecektir.

Her iki guramiyi çiftleştirmek için, onlara tuzlu su karidesi, kurt ve daphnia

Gibi canlı yemlerle besleyerek kondisyon kazandırmalısınız. Çiftleşme hem erkek hem de dişi için zor bir iştir, bu yüzden onlara iyi kondisyon kazandırmak zaman alacaktır. Bal ve cüce guramilerin çiftleşmesi tipik labirentli balık çiftleşmesidir, erkek ve dişi birbirine sarılır, hala birbirleri etrafında dönerlerken yumurtalar dışarı salınır ve hemen döllenir. Erkek yumurtaları bir araya toplayıp onları köpük yuvaya yerleştirirken dişi tankın dibine düşer. Bu noktada dişi tanktan alınmalıdır. Erkek yuvaya göz kulak olur ve onu savunur. Yavrular serbest yüzüşe geçtiğinde erkek tanktan uzaklaştırılmalıdır. Yavruları yaklaşık bir hafta infusoria ile beslemelisiniz. Bir haftadan sonra yavrular tuzlu su karidesi (artemia) ile besleyebilirsiniz.

Guramilerle hoş vakitler !!

References:
Bettas, Gouramis, and Other Anabantoids, by Jorg Vierke. 1988 TFH Publications
Baensch Aquarium Atlas #1, by Riehl & Baensch. 1997 Microcosm ltd.

http://aquamaniacs.net/forum/cms_view_article.php?aid=109 adresinden alınmış ve Mustafa Erata tarafından tercüme edilmiştir.

Gül barbus (Puntius conchonius, Konkinyus)

p =Msonormalspan style=font size=5Gül Barbus/font o:p/o:p/span/p p =Msonormalspan style=o:p img src=http://www.aquaticcommunity.com/images/Freshwater/puntius_conchonius_2.jpg border=...

Anabantoid (Labirentliler) Tür Tanımlanması

table border=0 cellpadding=0 cellspacing=0 width=100%ttrtd cellspacing=10 cellpadding=0 height=350 valign=top width=650 font =style15 color=#00008bimg src=http://www.akvaryum.com/images/uc_kare.gif he...

Kardinal Balığı

h3fontfont size=6Kardinal Balığı /font/font/h3 pbspan style=font-size: 18pt; lang=EN-GBWh/span/bbspan style=font-size: 18pt;ite Cloud Mountain Minnowo:p/o:p/span/b/p h2Tanichthys albonubesb...

Cüce Gurami (Colisa laila)

h2 style=margin: 0cm 0cm 0pt;font color=#3333ffCüce Gurami (Dwarf Gourami) – Colisa laila/font/h2 p style=margin: 0cm 0cm 0pt;font size=3font face=Times New Roman o:p/o:p/font/font/p h3 style=margin: 0cm 0cm 0p...

Cüce Gurami ve Bal Gurami

p style=margin: 0cm 0cm 0pt;font face=Times New Roman size=3Cüce Gurami ve Bal Gurami/font/p p style=margin: 0cm 0cm 0pt;font size=3font face=Times New Roman o:p/o:p/font/font/p p style=margin: 0cm 0cm 0pt;...

Bal Gurami (Colisa chuna)

p style=margin: 0cm 0cm 0pt;font face=Times New Roman size=3Bal [Cüce] Gurami her ne kadar bazen Cüce Gurami olarak adlandırılsa da farklıdır, ve Cüce Guramiler’e (Colisa laila) yakın bir türdür. Hem erkek hem de dişi, çiftleşme dönemi ha...

Cüce Gurami ve Bal Gurami

P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt =MsonormalFONT face=Times New Roman size=3Cüce Gurami ve Bal Gurami/FONT/P P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt =MsonormalFONT size=3FONT face=Times New Roman ?:namespace prefix = o ns = ...